12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü! ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!’

‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!’ diyen Mehmet Akif Ersoy’un, ömrü boyunca Ezanı hiç oturarak dinlemediğini, Allah’ın da onun yazdığı şiiri bütün bir ulusa ayakta dinlettirdiğini biliyor muydunuz?

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü! ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!’

Bugün 12 Mart. İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü. İstiklal Marşı; Anadolu'da tüten son ocağın sönmeden, alınan son nefesin verilmeden, istiklal elde edilinceye ve hürriyet kazanılıncaya kadar mücadele azminin bitmeyeceğinin bir ifadesi ve Türk Milletinin vatanına ve hürriyetine göz dikenlerle mücadele ve kararlılığının bir ilanıdır. İstiklal Marşı’nın ilk kelimesi “Korkma!”dır. Binlerce kişilik Ebu Cehil ordusuna karşı yalnızca iki kişi olan Peygamber Efendimiz ve dostu Ebubekir Sıddık Efendimiz, mağaraya sığında etrafını saran düşmanlara ve her şeye rağmen Allah'a sığınmış ve korku yerine O'na güvenmişlerdir. Peygamber Efendimiz, dostu Ebubekir Sıddık Efendimize “Korkma, Allah bizimle beraberdir.” Buyurmuşlardır. İşte Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, bunu düşünerek şiirine "Korkma!" diye başlar.


1921 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “ İstiklal Marşı Yazma Yarışması“ düzenlendi. Yarışmada kazanan şaire ise 500 Lira da para ödülü verilecekti. Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmadı. Gerekçesi ise, İstiklal Marşı anlamında yazılacak olan şiir asla bir para ödülü karşılığında yazılamazdı. Türlü iknalar ve para ödülünü asla kabul etmeyeceğini beyan etmesinin üzerine , yarışmaya katılmayı kabul etmiş ve yarışmaya katılan 724 şairin arasından Mehmet Akif Ersoy'un " Kahraman Ordumuza " adlı şiiri en çok beğenilen şiir olmuştur. 


12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiş olan İstiklal Marşı I. İnönü Savaşı'nın kazanılması sonrasında kabul edilmiştir. 6 Ocak 1921 tarihinde muhabere yapılmıştır. Muhabere sonucunda 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı kabul edilmiş ve milli marşımız olmuştur. Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından Meclis'te okunup ayakta dinlenen İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de "Milli Marş" olarak kabul edildi. Hamdullah Suphi Bey tarafından büyük bir coşkuyla ardı ardına tam 4 defa okunan şiir, artık insanları coşturan milli bir marş olmuş ve Mehmet Akif Ersoy çok utanarak meclisten gizlice dışarı çıkmıştır.


MEHMET AKİF ERSOY ÖDÜL PARASINI NE YAPTI?
Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste dört defa okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te ulusal marş olarak kabul edildi. Akif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar'ül Mesai vakfına bağışladı. 

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı bütün eserlerini toplamış olduğu “Safahat” adlı eserine almaz ve o benim değil, milletimin şiiridir der. Ve Akif merhum, canını teslim ederken “yine böyle bir şiir yazmak lazım olsa yazabilir miydiniz?” sorusu üzerine, hasta yatağından ok gibi fırlar ve şehadet parmağını havaya kaldırarak “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın der.