Afet Bölgelerinde Akciğer ve Kalp Hastalıkları tehlikesi!

Deprem dolayısıyla oluşan büyük enkazlar insan sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Uzmanlar, Akciğer, Kalp hastalıkları, Damar hastalıklarının artma tehlikesi olduğunu söylüyor. İşte detaylar…

Afet Bölgelerinde Akciğer ve Kalp Hastalıkları tehlikesi!

Asrın Felaketi dolayısıyla yıkılan binaların oluşturduğu milyonlarca tonluk enkaz, insan sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Uzmanlar kanser, akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak maddeler içeren enkazın gerekli önlemler alınarak kaldırılması gerektiğinin önemini vurguluyor. Hürriyet'ten Yücel Sönmez’in haberine göre, Çevre Mühendisleri Odası’nın ilk belirlemelere dayanan raporuna göre depremle birlikte en az 104 milyon ton inşaat ve yıkım artığı oluştu. Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Nilüfer Aykaç şunları aktarıyor: 

“Böylesi büyük çaplı bir moloz yığını zaten partikül madde yönünden oldukça kötü durumda olan hava kirliliğini daha da arttıracak. Hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunları dikkate alındığında deprem sonrası dönemde kronik akciğer ve kalp damar hastalıklarının artacağı öngörülebilir.”

Doç. Dr. Nilüfer Aykaç sağlık açısından alınması gereken önlemleriyse şöyle sıralıyor: 

"Enkaz kaldırma işlemi yapılırken çevresel riskler ve maruziyet mutlaka hesaplanmalı. Bu çerçevede moloz depolanacak alanlar belirlenmeli ve sulak alanlarla tarım yapılacak bölgeler korunmalı. Aksi halde uygulama sonraki zamanlarda toplum sağlığını tehdit eden bir unsura dönüşebilir. Molozun içeriği hakkında da bilgi sahibi olunmalı ve toksik/kimyasal maddeler için özel önlemler alınmalı. Moloz temizleme sırasında, kazaları önlemek için toz önleyici maske (FFP 3-N 99), kapalı çizme veya ayakkabı, kask ve mümkünse koruyucu gözlük kullanılmalı."

Afet bölgesindeki hayvanların sahipleri aranacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 81 il müdürlüğüne ‘Afet Bölgesinden Diğer İllere Gelen Ev Hayvanları’ konulu bir genelge gönderildi. Genelgeye göre afet bölgesinden diğer illere hayvanseverler tarafından götürülen hayvanların sahiplerinin vefat edip etmediği Merkezi Nüfus İdare Sistemi’ne (MERNİS) bakılarak doğrulanacak. Eğer vefat doğrulanırsa, hayvan için acil durumda ulaşılması gereken ikinci kişiye ulaşmaya çalışılacak. Bu da mümkün olmazsa sahip değişikliği yapılabilecek. 24 yıl boyunca görülmediği için artık varlığından umut kesilen gölgeli tetraka kuşu, Kuzeydoğu Madagaskar’ın tropikal ormanlarında yeniden ortaya çıktı. Kuşa, bir nehrin yakınında, sık çalılıkların arasında, beklenenden daha alçak bir yükseklikte rastlayan araştırma ekibi, ekolojisi ve biyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için üreme mevsiminde gölgeli tetraka’yı tekrar aramayı planlıyor.