Aşure Tatlısı Nedir? Aşure Tatlısı Nasıl Yapılır? Aşure tarifi

Aşure denildiğinde herkesin aklına bir tatlı çeşidi gelir. İçerisinde çok çeşitli kuru yemişlerin olduğu taban olarak buğday nohut ve kuru fasulyenin de içerisinde olduğu bu tatlının Hatay da tuzlu ve kuru yemişsiz versiyonunu öğlen yemekleriniz için tercih edebilirsiniz.

Aşure Tatlısı Nedir? Aşure Tatlısı Nasıl Yapılır? Aşure tarifi

Eşsiz bir lezzet olan aşure yöresinde besleyiciliği yüksek seçkin ağır bir yemek olarak bilinir sevilir.

Hatta aşurenin bu yapılış biçimi kuşaktan kuşağa aktarılarak hem yaşlı hem genç kesimin favori yemeklerindendir. İçerisine kullanılan malzeme kadar et de ilave edilen bu yemeğin sindirimi de kolay olduğu için yemelere doyamazsınız. Anlata anlata bitirilemeyecek olan bu lezzetin tarifini bir an önce verelim herkes haberdar olsun yapmalara doyamasın

Malzemeler;

  • 1 kg tam buğday (döğme)
  • 1 kg dana eti (dananın boyun kısmı)
  • 3 yemek kaşığı Kırmızıbiber salçası 
  • 3 su bardağı nohut
  • Zeytinyağı
  • 250 gr dana kıyma 
  • Kimyon 
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • Yeteri kadar su 

Farklı zamanlarda tek tek ilave edilen bu malzemeleri birleştirildikten sonra çok kaynaması çok önemlidir.

Yapılışı

 Pişirmeye geçmeden önce kullanılacak tahıl ürünlerini yani buğdayı nohudu ıslatıp yumuşatabilirsiniz. 

Buğday yani dövme, nohut ve dananın boyun kısmı olan et derin bir tencereye alınır kaynamaya bırakılır.

35 ya da 40 dakika kadar kaynadiktan sonra kırmızıbiber salçası, tuz, Kimyon karabiber pul biber ilave edilir karıştırılır ve biraz daha pişmeye bırakılır.

25 dakika kadar da böyle piştikten sonra az miktarda zeytinyağı eklenir 15 dakika kadar da öyle pişirilir.

Ocaktan almadan önce içindeki tüm malzemenin kendini tamamen bıraktığımdan fazla piştiğinden emin olunur. Pişirme suresininuzun tutulmasının sebebi Buğdayların nohutların dağılmış olması, etlerin ise tiftik tiftik olup kemikten ayrılmış olması içindir.

Söylenilen kıvamda pisti ise ocaktan alınmalı ve büyük bir kepçe ile ya da ahşap bir havan ile dökülmeli iyice özleştirilip sakız kıvamına getirilmeli. Aşure yemeğinin diğer adı da dövmedir. Çünkü dövülerek kıvama gelen bir yemektir. Pişirilen tüm malzemeler ayırt edilmeyecek ve ağza gelmeyecek şekilde eritilip özleştirilmek üzere uzunca bir dövme işlemi yapılır. Sakız gibi bütün malzeme ve baharat tamamen bir tat bütünlüğü oluşturduğunda aşure yemeğiniz hazır demektir. 

Üzeri İçin

Tadı ile uyumlu görüntüsüne renk katan ve iştah açan bir manzara yaratan aşurenin sosunu hazırlamakta çok önemlidir. En az yemeği iyi yapmak kadar önemlidir.

Yapılışı

İnce kıyılmış ya da rendelenmiş soğan ile kıymayı küçük bir tencereye alınır. İçerisine zeytinyağı, tuz, pul biber ve Kimyon ilave edilir. Pişmeye bırakılır. Ocaktanalır almaz hazırlanmış olan aşurenin üzerine serpiştirilir.

Servis Önerisi 

Bir kez yaptıktan sonra alışkanlık yapacak ve hep yapmak isteyeceğiniz bu yemek vazgeçilmezlerinizden olacak. Tarif edildiği şekilde pişirilip  kıvam verilen aşurenin servisi çok şekilde değişebilir. Çukur bir tabağa yaydırılarak üzerine sos gezdirilip yanına b8z gibi bir ayran ve yeşil salata ile servis edebilirsiniz.