Hastalıklara kalkan olan 5 mucize besin!

Bazı besinlerin bazı hastalıklar için şifa niteliğinde olduğunu biliyor muydunuz? Hangi besin hangi hastalığa savaş açıyor? İşte detaylar…

Hastalıklara kalkan olan 5 mucize besin!

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Küresel Kadın Sağlığı Raporu kadınların daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesi için iyileştirilmesi gereken alanlardan birinin de beslenme olduğunu ortaya koyuyor. Sabah gazetesindeki köşesinde Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yazdığı yazısında kadınların ergenlikten menopoza kadar yaşamları boyunca hastalıklardan korunmasını sağlayacak, sağlığını geliştirecek besinleri son bilimsel bilgiler ışığında anlattı. İşte Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’in aktardıkları… 

İYOTLU TUZ: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun açıkladığı verilere göre iyot yetersizliği en fazla doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocukları etkiliyor. Bebek ve çocuklarda büyüme, gelişme, öğrenme ve zekâ geriliği, gebelerde düşük ve ölü doğum riski ve her yaşta guatr gibi sorunlara yol açıyor. Günde bir silme çay kaşığı kadar iyotlu tuzun gün içinde tüketimi kadının yeterli iyot almasını sağlayarak gebelik ve çocukta zekâ puanı eksikliği sorunlarını ortadan kalkmasında direkt etki sağlıyor.

KAHVE: Yapılan araştırmalara göre yüksek kahve tüketimi ile kanser riski arasında ters orantı olduğu bulundu. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmada günde dört fincan ya da daha fazla kahve tüketen kadınların günde bir fincandan daha az tüketen kadınlara göre yüzde 25 daha az endometrial kanser riskine sahip olduğu bulunmuştur. Serbest östrojen ve insülin, kanser hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Kafein alımı ise serbest östrojen ve insülin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve böylece rahim ağzı kanserini önler.

KURUBAKLAGİLLER: Son araştırmalar, diyetinize baklagillerin dahil edilmesinin PCOS semptomlarını önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Lif, protein ve kompleks karbonhidratlar bakımından zengin olan kurubaklagiller, PCOS'un bir semptomu olan yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olarak insülin seviyesini dengeler. Ayrıca uzun süreli tokluk sağlayarak sağlıklı kilonun sağlanmasında yardımcı olur böylece obeziteyle birlikte artan yağ dokusunun neden olduğu hormonal bozukluklara karşı vücudu korur. Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism'de yayımlanan bir çalışma, baklagillerden zengin bir diyetle beslenen kadınların Polikistik Over Sendromu gelişme riskinin yüzde 22 daha düşük olduğunu göstermiştir. Çalışma ayrıca, daha fazla baklagil yiyen kadınların insülin direncinin daha az olduğunu, inflamasyonun daha düşük olduğunu ve vücut kitle indeksinin daha az olduğunu bizlere gösteriyor.

YOĞURT: İnsülin direnci Türkiye'deki kadınların yüzde 28,9'unda görülüyor. Görülme riski menopoza girilmesiyle birlikte daha da artıyor. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz kalsiyum zengini yoğurt ise insülin direncine kırmak için birebir. Çünkü insülin salınımı kalsiyuma bağımlı bir süreçtir, kalsiyum eksikliği oluşursa pankreastan insülin salgılanması olumsuz yönde etkilenir. Bu nedenle insülin direnci olan bireylerin günlük gereksinim düzeylerinde kalsiyumu sağlamaları önem taşımaktadır. Ayrıca yoğurt, içerdiği sağlıklı bakteriler sayesinde insülin direncine neden olabilen inflamasyonu azaltarak insülin direncine karşı korur. Nutrients dergisinde yayınlanan çalışmaya göre günlük bir kase yoğurt tüketen kişilerin insüline karşı duyarlılığı artarak insülin direnci görülme oranı azalmıştır.

DEREOTU: Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen hipotiroidi, hipertiroidi, guatr gibi tiroit hastalıklarına karşı dereotuyla korunabilirsiniz.Tiroit bezinin çalışması için gerekli gamapinene, cineole, carvacrol, elemicin gibi etkin maddeler de dereotu içerisinde bulunur. Bu etkin maddeler sayesinde dereotu, tiroit hormonlarını, T3 ve T4'ü dengelemeye yardımcı olur. Aynı zamanda tiroit nodüllerinin küçülmesinde ve yok olmasında da etkili diyebilirim.