Kahvaltıya Müthiş Bir Lezzet Boşnak Böreği Nasıl Yapılır? Boşnak Böreği Tarifi

Boşnak böreği bilindiği üzere göçmenlerimizden sofralarımıza kadar ulaşmış bir börektir. Görünümü ve sunumuyla misafirlerinize muhteşem sofralar hazırlamanıza katkı sağlayacak bir tarif hazırladık. İşte Boşnak böreği tarifi...

Kahvaltıya Müthiş Bir Lezzet Boşnak Böreği Nasıl Yapılır? Boşnak Böreği Tarifi

Malzemeler 

  • 2 Kg un 
  • 1 paket katıyağ 
  • 1su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 yumurta 
  • Tuz 
  • Ilık su 

İç Malzemeleri 

  • 1Kg ıspanak 
  • 1tatlı kaşığı pul biber 
  • 1tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay  kaşığı tuz 

İç Malzemelerin Hazırlanışı 

Ispanaklarımızı güzelce yıkayıp doğrayalım. Delikli bir süzgeçte güzelce suyu süzülsün. Süzülen ıspanakları derin bir kaba alıp, sırasıyla pul biber, karabiber, tuz ve yoğurdu ekleyip güzelce harmanlayalım.

Yapılışı

2 Kg unu derince bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açalım. İçerisine 1 adet yumurtayı kırıp tuzunu ekleyelim. Daha sonra ılık suyla yavaş yavaş unumuzu yoğuralım. Hamur kesinlikle ele yapışacak kıvamda bir hamur olmalı. Sonra masamıza bolca un serpip, hamuru masanın üzerinde yoğurmaya devam edelim. Elde ettiğimiz hamur kulak memesi kıvamında olmalı. Hamurumuzu 15 dakika üzerine nemli bir bez örterek dinlendirelim.

Hamur dinlenirken,1 paket katıyağı ve 1 su bardağı ayçiçek yağını karıştırıp bir tavada yakmadan kısık ateşte eritelim. Dinlenen  hamurumuzu ortadan 2 ye bölüp bir parçasını tekrar bezin altına koyalım. Diğer parçayı da 14 adet bezeye ayıralım. Bu bezeleri merdane yardımıyla yaklaşık 15 cm çapında açalım.

Çorba kâsesi kadar açsak yeterlidir. Açtığımız tüm bezelerin üzerine hazırladığımız yağdan birer kaşık dökerek elimizle heryerine sürelim. Daha sonra 3 bezeyi üst üste koyup yavaş yavaş elimizle bezeyi büyütmeye başlayalım. Bu noktadan itibaren kesinlikle merdane kullanmayalım. 3 bezeden sonra 1kasık yağ karışımını tekrar hamurun üzerine döküp her yerine yayalım.

Daha sonra sırasıyla 4.5.6 bezeleri de koyup hamurumuzu yavaş yavaş büyütelim. 13 bezeyi bu şekilde üst üste koyarak fırın tepsisi büyüklüğünde bir hamur elde edelim. Unutmayın her bezenin arasına mutlaka yağ döküyoruz. Hamurumuz büyüdükçe yağı da arttırıp bezelerin üzerine 2 yada 3 kaşık yağ gezdirmemiz gerekir. Hamurun kat kat açılmasını bu yağ sağlıyor. 13 beze bitince hamurumuzu tepsiye güzelce seriyoruz.

Hazırladığımız ıspanaklı harcımızı hamurun üzerine güzelce yayıyoruz. Daha sonra hamurumuzun diğer kalan yarısını 14 bezeye ayırıyoruz. Böreğin üst tarafı altından 1 beze fazla olacak. 14 bezemizi de aynı şekilde 15 cm çapında açıp tek tek yağlıyoruz. Daha sonra aralarını yağlayarak üst üste koyup yavaş yavaş büyütüyoruz. Bezelerimiz bitince iç harcımızı üzerine hamurumuzu koyuyoruz. Elimizle hamurun kenarlarını bükerek kapatıyoruz. Kalan yağımızın tamamını hamurumuzun üzerine döküp, Boşnak böreğini önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz.

Sunum Önerileri 

Börek pizza şeklinde kesilerek servis edilir. Yoğurtla sunumu için börek sivri ucundan açılarak içerisine 2 kaşık yoğurt dökülür. Yemeye hazır hale gelir.