Marmara 10 kez sallandı! Bu depremler ne anlama geliyor?

Beklenen Marmara depremi öncesi son 4 günde 10 kez sallanan İstanbul korkuttu. Bu depremler neyin işareti? İşte detaylar…

Marmara 10 kez sallandı! Bu depremler ne anlama geliyor?

Kahramanmaraş’ta yaşanan Asrın Felaketi diye adlandırılan deprem felaketi gözleri İstanbul'a çevirdi. Megakentin olası bir depreme ne kadar hazırlıklı olduğu tartışması günden güne sürerken, son 4 gündür Marmara'da meydana gelen 10 küçük deprem akıllara, "Büyük depremin öncüsü mü?" sorusunu getirdi. Prof. Dr. Murat Utkucu, Marmara Denizi'nde yaşanan hareketliliğe ilişkin çarpıcı bilgiler paylaştı. Zeynep Dilara Akyürek’in Milliyet.com.tr’de yer alan haberinin içeriğine göre, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıcı hasara yol açan ve çok sayıda canımızı kaybettiğimiz 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra gözler Marmara Bölgesi'ne çevrildi. Marmara Denizi'nde 6-9 Mart arasında yaşanan büyüklüğü 1.2 ile 4.2 arasında değişen 10 depremle paniğe kapılan İstanbullular, küçük depremlerin olası bir büyük Marmara depreminin öncüsü olup olmadığını merak etmeye başladı. Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, Marmara Denizi'nde meydana gelen küçük depremlere ilişkin Milliyet.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulundu.

'Öncü deprem' şüphesinin ancak bir deprem bilimci tarafından kanıtlarla birlikte dile getirilmesinin bilimsel bir yaklaşım olacağını söyleyen Prof. Dr. Murat Utkucu, son günlerde Marmara Denizi’nde yaşanan depremlerin 'öncü deprem' olması şüphesi hakkında ancak ana şok gerçekleştiğinde geriye dönük inceleme yapılabileceğini belirtti. Öncü deprem'in nasıl tespit edildiğine de değinen Prof. Dr. Murat Utkucu, "Bir küçük depremi 'öncü deprem' olarak nitelendirebilmek için öncüsü olarak gördüğümüz büyük depremin olması gerekir. Büyük deprem olduktan sonra öncesinde olan küçük depremler eğer büyük depremi oluşturan aynı fay üzerinde ve büyük depremin odağı civarında oluşmuş iseler 'öncü deprem' olarak isimlendirilirler. Dolayısıyla ana şok dediğimiz büyük deprem olmadan 'öncü deprem' nitelemesi kesin olarak yapılamaz” dedi.

"Araştırma, Marmara Denizi altında Kuzey Anadolu Fayı’nın Kuzey Kolu boyunca dar bir alan içinde 1999 ile 2010 arası 429 adet ve 2010 ile 2020 arası 235 adet büyüklüğü 2.9 ve daha büyük deprem meydana geldiğini göstermiştir. Deprem bilimde depremlerin sayısından çok hangi büyüklükteki depremden kaç adet meydana geldiği daha önemli. Bu iki parametre daha önemli. Prof. Dr. Murat Utkucu, küçük depremlerin fayın enerjisini boşaltması açısından etkisini de değerlendirdi. "Sık sık yaşanan küçük depremler 7’nin üzerinde bir depremi engelleyebilir mi?" sorularına Kahramanmaraş örneğiyle cevap veren Prof. Dr. Utkucu, "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ilk büyük deprem, 20 Şubat 2023 tarihinde Hatay’da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki artçı depremden yaklaşık 200 kat daha büyük bir kuvvete sahiptir. Dolayısıyla 7 büyüklüğünde bir depremin enerjisini biriktirebilen kilitli bir fay kesimi boyunca binlerce küçük depremin meydana gelmesi biriken enerjinin boşalması bakımından nerdeyse etkisiz sayılabilir” dedi.