Sebzeleri böyle pişirmeyin! C vitaminini yok ediyor! İşte 5 Altın Kural

Sebze yemekleri özellikle kış hastalıklarına karşı çok tüketiliyor. Peki, vitamin için sebzeleri nasıl pişirmek gerekiyor" Uzmanlar, özellikle C vitamini için sebzeleri mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte sebzeleri doğru pişirmenin 5 kuralı...

Sebzeleri böyle pişirmeyin! C vitaminini yok ediyor! İşte 5 Altın Kural

Sebzeler vitamin ve mineral için çok önemli. Fakat sebzeleri pişirirken doğru bilinen yanlışlar sebzelerin faydalarını yok ediyor ve C vitaminini azaltıyor. Örneğin, bazı sebzeleri çiğ tüketmek faydalıyken bazıları sindirim problemlerine neden olur. Bu nedenle hastalıklar ve diyetler göz önünde bulundurularak sebzeler pişirilmelidir. İşte sebzeleri pişirilmesiyle ilgili detaylı bilgiler...

SEBZELERİ PİŞİRMENİN 5 KURALI

Pişirmeden önce sebzelerin boyutunu çok fazla küçültmeyin. Sebzeleri kısa sürede pişirmek, sebzelerin parlak rengini ve gevrekliğini korumaya yardımcı olur.

Kesilen sebzeler bekletilmeden ısı uygulamasına geçilmelidir. Bu şekilde C vitamini kaybı olabildiğince azaltılır.

Sebzeleri pişirirken yeterli miktarda su konulmalıdır veya buhar gibi susuz pişirme yöntemleri seçilebilir. Böylece vitamin ve minerallerin pişirme suyuna geçmesini önlemiş oluruz.

Sebzeler haşlama yöntemiyle pişirildiyse, bazı vitamin ve mineraller suya geçtiği için bu su atılmamalıdır.

Mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmeli, alkali ortam bazı vitaminlerin kaybına yol açtığı için pişerken soda eklenmemelidir.

HANGİ SEBZE NE KADAR PİŞİRİLMELİ?

Kuşkonmaz, yeşil fasulye, brokoli ve bezelye gibi sebzeleri çabucak ve sadece yumuşayana kadar pişirilebilirsiniz. Isı, B vitaminlerini ve C vitaminini yok eder.

Pancar veya kırmızı lahana pişirirken suya limon suyu veya sirke eklenmesi parlak kırmızı renklerini korumaya yardımcı olur.

Yeşil sebzeler için, bu asitli bileşenleri piştikten sonra eklemek yeşil rengin olabildiğince korunmasını sağlayacaktır.