Bunu yiyene soğuk moğuk işlemiyor! Meşhur arabaşı tarifini bu püf noktasıyla deneyin, lezzetini resmen ona katlayın!

Bunu yiyene soğuk moğuk işlemiyor! Meşhur arabaşı tarifini bu püf noktasıyla deneyin, lezzetini resmen ona katlayın!

Yozgat'ın meşhur arabaşı tarifini bu püf noktasıyla deneyin, lezzetine lezzet katın. İşte yiyene soğuğun bile işlemediği arabaşı tarifi...

Masterchef Türkiye'de yapıldıktan sonra pek çok kişinin tarifini araştırdığı arabaşı çorbası, Yozgat'ın soğuk kış günlerinde insanları ısıtan ve doyuran bir lezzeti olarak biliniyor.

Karar'd ayer alan habere göre, hem sağlıklı hem de besleyici olan bu çorba, geleneksel Türk mutfağının en özel tatları arasında yer alıyor.

Paylaşılan detaylara göre, Yozgat dendiğinde akla gelen en önemli lezzetlerden bir tanesi, şüphesiz ki "Arabaşı Çorbası"dır.

Peki arabaşı çorbası nasıl yapılır? Arabaşı çorbası için hangi malzemeler gerekiyor? 

ARABAŞI MALZEMELERİ

Hamuru için:

-5 su bardağı su
-1 su bardağı un
-1,5 tatlı kaşığı tuz

Çorbası için:

1,5 tatlı kaşığı tuz
-Kimyon
-Yarım kg tavuk göğsü-Pul biber
-1 yemek kaşığı salça
-Karabiber
-Tuz
-1, 5 çay bardağı kavrulmuş un
-8 su bardağı tavuk suyu
-1,5 yemek kaşığı tereyağı
-3 yemek kaşığı sıvı yağ

ARABAŞI NASIL YAPILIR?

Öncelikle arabaşının hamuru yapılır. Bunun için 1 su bardağı un bir kaba konur ve içerisine 2 su bardağı soğuk su ilave edilir. Daha sonra elle iyice dağıtılır un ve su özleşir. Akabinde tencereye 3 su bardağı sıcak su konur ve özleştirmiş olduğumuz unu ve tuzu ekleriz ayrıca bu arada çırpıcı telle devamlı kaynayana dek karışıtırılır. 

Daha sonra yuvarlak bir fırın tepsisi suyla çalkalanır ve süzdürülür. Ardından hamur kaynadığı zaman iki dakika kadar daha kaynatılıp tepsiye dökülür tepsiye sallayarak yayılır, ardından ise soğumaya bırakılır.

Akabinde çorba için tavuk göğsü kaynatılır ve didiklenir. Daha sonra tencereye yağ ve 1 yemek kaşığı salça konarak biraz çevirdikten sonra bir kaseye kavrulmuş un ve 2 su bardağı kadar soğuk su konur karıştırarak topakları giderilir. Akabinde salçadan sonra haşladığımız tavuğun suyundan 8 su bardağı kadar eklenir. İnceltmiş olduğumuz kavrulmuş unlu suyu bir taraftan da karıştırılarak eklenir. Daha sonra kaynayana kadar karışıtırılır. Tuz ve didiklenmis tavuk eti eklenir beş dakika kısık ateşte kaynatılır. Akabinde ise pul biber karabiber kimyon eklenir. İşte arabaşı çorbamız hazır.