Çocuk Ateşlenmelerine dikkat! Evde yüksek ateş nasıl düşürülür? İşte ateş düşürme yöntemleri!

Dikkat edilmediği ve gereken önem verilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğuran yüksek ateşe ilk müdahale nasıl olmalıdır? Evde doğal yollarla ateş düşürülür mü? Ateş düşürmeye yardımcı olan yiyecekler hangileridir?

Çocuk Ateşlenmelerine dikkat! Evde yüksek ateş nasıl düşürülür? İşte ateş düşürme yöntemleri!

Yüksek ateş her yaş grubu için tehlike arz eder ama özellikle çocuklar için daha tehlikelidir. Bu sebeple ebeveynlerin en çok korktuğu şey çocuklarının ateşlenmesidir. Ateşi yükselmiş kişiye ilk olarak hangi işlemler uygulanmalıdır? Evde uygulanabilecek doğal ateş düşürme yöntemleri nelerdir? Cnnturk.com.tr'de yer alan habere göre dikkat edilmesi gereken detaylar...
 
Sağlıklı normal bir bireyin vücut ısısının belirli bir değerde olması gerekir. Bu bağlamda 38 derece ve üzerinde seyretmesi durumuna yüksek ateş denilir ve hemen müdahale edilmelidir. Çünkü yüksek ateş, ateşli havaleye döndürebilir. Ateşli havale geçirilmesi durumunda vücut ısısı 40 dereceye kadar yükselmektedir. Böyle durumlarda bilinç kaybı yaşanabilir ve sonu sakatlıklara ve hatta ölüme varan sorunlar yaşanabilir. Çocuklarının ateşinin yükseldiğini gören anne ve babalar haklı olarak telaşla bazı yöntemler deneyerek ateşi düşürmeye çalışıyorlar. Ama bilinçsizce yapılan çoğu işlem düşürmek yerine ateşi daha da arttırabiliyor. Bu gibi durumlarda öncelikle olabildiğince sakin olmaya çalışarak belirli hayat kurtarıcı bir iki hamleyi yaparak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

İLK OLARAK NE YAPILMALI?
 Bilincini kaybeden çocuğun herhangi bir yere çarparak başına veya başka bir yerine darbe almasını önlemek amacıyla sırt üstü ve başı size dönük olacak şekilde, hava kanalları da açık olacak şekilde yatırmalısınız. Ateşi yükselmiş kişiyi sıtma nöbeti tutar ve üşüyerek üzerini örtmek ister ama siz buna asla izin vermeyerek üzerini örtmemelisiniz. Soğuğa yakın ılık bir duş aldırmanız vücut ısısını düşürmenize olanak tanır.
 
EVDE UYGULANABİLECEK DOĞAL ATEŞ DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ!
Yüksek ateşin en çok tehlike arz ettiği yaş grubu bebekler ve tabi ki çocuklardır. Genelde bebekler üşümesin diye kalın kalın giydirilir ve sıcak ortamlarda tutulur. Yüksek ateş eğer bebeklerde görülüyorsa, bebekler soyulmalı ve bulundukları odanın sıcaklığı azaltılmalıdır. Yüksek ateşle birlikte sıvı kaybı da yaşanacağı için bolca sıvı takviyesinde bulunulmalı ve emen bir bebekse ateşliyken emzirmeye devam edilmelidir. Evinizde mutlaka ateş düşürücü ve fitil bulundurmalı ve kullanım şekline göre uygulamalısınız. Yetişkinlerde ateş düşürmek biraz daha kolaydır. En etkili ateş düşürme yöntemi soğuğa yakın ılık suyla duş almaktır. Ateşten dolayı sıvı kaybı yaşanacağı için bol bol su içmek gerekmektedir. Soğuk suyla ıslatılmış temiz bir havlu ile koltuk altları ferahlatılabilir. Uzanıp dinlenmekte ve alkol ve türevlerini tüketmemekte yarar vardır.


ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ ÖZELLİĞİ OLAN BESİNLER!
Bazı besinlerin ateş düşürme özelliği olduğu kanıtlanmıştır. Bu grubun içerisine mor ve koyu kırmızı gıdalar, yeşil ve koyu yeşil besinler, kuru yemişler, çilek, mandalina kiraz gibi meyveler ile zerdeçal, zencefil ve acı biber tozu gibi baharatlar ve yeşil çay girmektedir.