Yanıklara Karşı Sakın Ama Sakın Bunu Yapmayın! Bu Hatalar Ömür Boyu Yanık İziyle Dolaşmanıza Neden Olabilir

Çeşitli nedenlerden dolayı yaşanan yanıkların izinin kalmaması için müdahale sırası oldukça önemlidir. Bu yüzden yapılacak ilk tedavi sürecine dikkat edilmesi lazım. Yanık sırasında bunlardan uzak durun. İşte yanık sırasında yapmanız gerekenler...

Yanıklara Karşı Sakın Ama Sakın Bunu Yapmayın! Bu Hatalar Ömür Boyu Yanık İziyle Dolaşmanıza Neden Olabilir

 Yağ, su, elektrik ve ateş gibi durumlardan kaynaklı yaşanan yanıklar ömür boyu iz bırakabilir. Bu durumların yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken var. Aksi halde yaşanılan olumsuzluk cilt yüzeyinde hasara neden olabilir.

Ciltte yüksek ısı ya da yüksek soğuğa maruz kalan bu durum sonrası yüzeysel deformasyon görülür. Bu yanık durumunun da seviyesi vardır. 3. ve 4. yanık seviyelerine uzman müdahalesi dışında müdahale edilmesi kesinlikle yasaktır. Çünkü ölümle sonuçlanabilir. Birinci ve ikinci yanık seviyesi cilt yüzeyi ve dermis tabakasına kadar olan kısımdır. Bu kısımlardaki yanıklara elle tedavi uygulana bilinir.

YANIK SIRASINDA YAPMANIZ GEREKENLER

Ateş, yağ ya da çeşitli bir nedenden ötürü yaşanan yanıkların ilk 20 dakikası boyunca su tutulması lazım. Su derinin kabarmasını önler.

İkinci olarak ıslak havlu ya da battaniye kompresi yapılmalı. Bu sayede kabaran alan şişmeden ağrı hissedilmeden müdahale edilir.

Son olarak evde eczaneden aldığınız antibiyotik kremleri kullanabilirsiniz. Kabarcık patlaması sonrası antibiyotik kremle yanığın iz bırakmadan acımadan ve enfeksiyon kapılmadan korunması sağlanır.

Öte yandan bal ve aloe vera gibi doğal yollar cilt yüzeyindeki tahribatı iyileştirir. Yanmış alanı yatıştırarak cildin hızla iyileşmesini sağlar. Bal da aloe vera da güçlü anti enflamatuarlardır.