Çekmecenin en altlarına gizlenen tarif ortaya çıktı! Bunu yiyenler yerinde duramıyor!

Eski Türklerin kadim tatlıları arasında yer alan enerji bombası kavut tarifi pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte çekmecelerin en altına gizlenen o tarif... 

Çekmecenin en altlarına gizlenen tarif ortaya çıktı! Bunu yiyenler yerinde duramıyor!

Türk mutfağı, zengin tatları ve geleneksel lezzetleriyle oldukça ünlü mutfaklar arasında yer alıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bu lezzetler arasında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ve Türk Dil Kurumu'na göre "kavrulduktan sonra öğütülmüş tahıl ununa şeker katılarak yapılan bir tür un helvası" şeklinde tanımlanmış olan "kavut"tur. Karar'da yer alan detaylara göre, pek çok kişinin tarifini merak ettiği kavut, Divanü Lugati’t Türk'ten Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne kadar birçok kaynakta da bulunuyor.

Paylaşılan detaylara göre yapımı pek çok kişi tarafından Kavut, Türk mutfağının geleneksel tatları arasında yer almanın dışında besleyici özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Yine verilen detaylara göre, "Erken kalkanların gıdası" şeklinde de tanımlanan kavut, kahvaltı ve sahur sofralarının da ideal lezzetleri arasında yer alır.

Aktarılan bilgilere göre, Van'ın ünlü kavutları, Urartu mirası olduğu söylenen buğday ve tahıl kavurması olarak bilinir. Yine aktarılan detaylara göre, 3000 senelik bir geçmişe sahip olan Van kavutu, Ipek Yolu üzerinde yer aldığı için ticaretin canlı olduğu bu bölgede önemli bir role sahip. Yine verilen detaylara göre, Van kavutu, tereyağı, buğday unu ve isteğe bağlı şekilde reçel, bal veya toz şekerle tatlandırılarak elde edilir.


IĞDIR USULÜ KAVUT YAPIMI

Paylaşılan bilgilere göre, Iğdır ve çevresinde oldukça tercih edilen kavut, buğday, mısır ve susamın kavrularak öğütülmesiyle hazırlanır. Yine verilen detaylara göre, bu malzemeler öğütüldükten sonra şekerli su karışımı eklenerek ve yoğrulmaya başlanır. Akabinde su tamamen çekilene kadar yoğrulan kavut top şekline getirilir.


KARADENİZ USULÜ KAVUT YAPIMI

Yine verilen detaylara göre, Karadeniz bölgesine özgü kavut, arpa unundan lapa yapılmasıyla biliniyor. Paylaşılan bilgilere göre, lapa içine tereyağlı şerbet dökülüp hazırlanıyor. Yine verilen detaylara göre, kaşığa biraz şerbet, biraz da lapa alınıp o şekilde tüketilir.